Malzemeler:

6 kişilik
🕐 Hazırlık: 30 dk.      🕐 Pişirme: 20 dk.
Yemek İçin:
Kırmızı Mercimek1.5Su Bardağı
İnce Bulgur (Köftelik)1.5Su Bardağı
Su (Kaynayıp Dinlenmiş)3Su Bardağı
Tuz1Tatlı Kaşığı
Zeytinyağı6Yemek Kaşığı
Kuru Soğan2Adet
Biber Salçası (İsteğe Göre Acı)1Yemek Kaşığı
Domates Salçası1Yemek Kaşığı
Nar Ekşisi1Tatlı Kaşığı
Limon Suyu1/2Çay Bardağı
Taze Soğan5Adet
Kırmızı Pul Biber1Çay Kaşığı
Kimyon1Çay Kaşığı
Karabiber1Çay Kaşığı
Sunum İçin:
Maydanoz1/2Demet
Göbek Marul (Küçük)6Yaprak
Limon6Dilim
Kornişon Turşu6Adet

Yapılışı:

  1. Kırmızı mercimeği kevgire alıp bolca yıkayın ve süzün. 3 bardak sıcak suyu ekleyip bir çay kaşığı tuz ilave ederek orta ateşte yumuşayıncaya kadar kaynatın. Kaynarken üzerine çıkan köpükleri bir çay süzgeci ile alıp atın.
  2. Mercimek suyunu tamamen çekmeden önce ocaktan alın, ince bulguru ekleyip alt üst edin ve kapağını kapatıp beklemeye alın.
  3. 15-20 dakika kapağı kapalı olarak tencerede bekleyen karışımınız suyunu çekip iyice şişecek. Bu arada taze yeşillikleri, taze soğanları yıkayıp süzün.
  4. Bir tavaya 2 kaşık zeytinyağını ve küp küp doğradığınız soğanı ekleyip kavurmaya başlayın.
  5. 4-5 dakika kavurduğunuz soğana baharatları ve salçaları ekleyip birkaç dakika daha kavurmaya devam edin. Dilediğiniz baharatları ilave ederek tatlandırın.
  6. Mercimekli ve bulgurlu harcınız soğuyunca üstüne tavada hazırladığınız salçalı karışımı dökün. Karıştırıp buzdolabında en az yarım saat dinlendirin. Limon suyu, nar ekşisi ve 2 kaşık zeytinyağını ilave ederek harmanlayın.
  7. Tüm karışımın üstüne maydanoz, dereotu, nane ve taze soğan gibi yeşilliklerinizi ince ince doğrayarak ekleyin.
  8. Karışımı önce çatalla karıştırıp sonra elinizle yoğurun.
  9. Son adımda yoğurduğunuz karışımı elinizle ufak köfteler haline getirip şekil verin. Küçük marul yapraklarına lokmalık sunumlar hazırlayabilirsiniz. Mercimek köftelerinizi limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyerek soğuk servis edin. Afiyet olsun!


Post a Comment

Daha yeni Daha eski