Malzemeler:
8 kişilik
🕐 Hazırlık: 30 dk. 🕐 Pişirme: 45 dk.
Yemek İçin: | ||||
---|---|---|---|---|
Un | 3.5 | Su Bardağı | ||
İrmik | 2 | Yemek Kaşığı | ||
Yoğurt | 1 | Yemek Kaşığı | ||
Tereyağı | 125 | Gram | ||
Süt | 1 | Su Bardağı | ||
Kabartma Tozu | 1.5 | Paket | ||
Sıvı Yağ | 1 | Çay Bardağı | ||
Ceviz İçi | 1/2 | Su Bardağı |
Şerbeti İçin: | ||||
---|---|---|---|---|
Toz Şeker | 2 | Su Bardağı | ||
Su | 3 | Su Bardağı | ||
Çubuk Tarçın (Opsiyonel) | 1 | Adet | ||
Limon Suyu | 1 | Tatlı Kaşığı |
Servisi İçin: | ||||
---|---|---|---|---|
Antep Fıstığı (Toz) | 2 | Yemek Kaşığı |
Yapılışı:
- Unu eleyerek derince bir karıştırma kabına alın. İrmiği ekleyerek iyice harmanlayıp ortasını havuz biçiminde açın.
- Süt, yoğurt, tereyağ ve sıvı yağı ortada karıştırıp kenarlardan unu yavaş yavaş yedirerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru streçleyip yarım saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın.
- Bu arada iç malzemesi için cevizleri bıçakla ince ince doğrayın veya irice rondodan geçirin.
- Hamur dinlenirken şerbeti hazırlayabilirsiniz. Tatlı fırından çıktığında şerbetiniz iyice soğumuş olmalıdır. Şerbet için 2 bardak toz şekerine 3 bardak su ilave ederek orta ateşe alıp 1 dal çubuk tarçını da ilave edin.
- Şerbet kıvam aldığında bir tatlı kaşığı limon suyu ilave edin. Ateşten aldığınız şerbetin içindeki tarçın çubuğunu çıkarıp soğumaya alın.
- Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın. Çok ince olmayacak şekilde yuvarlak şekillendirdiğiniz hamurların ortasına ceviz koyarak elinizde kapatıp oval şekil verin.
- Son olarak rendenin iri tarafında yuvarlayarak tırtıklı bir görünüm verdiğiniz kalbura bastıları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı dizin.
- Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.
- Fırından aldığınız tatlılar sıcakken soğuyan şerbeti üzerlerinde gezdirin. Ara ara çevirerek tamamının şerbeti çekmesini sağlayın.
- Soğuyan kalburabastıları cevizle ve ince çekilmiş antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Yorum Gönder