Malzemeler:
4 kişilik
🕐 Hazırlık: 30 dk. 🕐 Pişirme: 50 dk.
Patlıcan (Kemer) | 3 | Adet | |
Kıyma (Dana Döş) | 500 | Gram | |
Kuru Soğan (Rendelenmiş) | 2 | Adet | |
Cherry Domates (Boş Yerlere Eklemek İçin) | 3 | Adet | |
Tuz | 1 | Çay Kaşığı | |
Karabiber | 1 | Çay Kaşığı | |
Tuz | 1 | Çay Kaşığı | |
Yeşil Biber | 2 | Adet | |
Domates (Rendelenmiş) | 1 | Adet | |
Su (Sıcak) | 1 | Su Bardağı | |
Domates Salçası | 1 | Yemek Kaşığı | |
Sarımsak (Ezilmiş) | 1 | Diş | |
Kimyon | 1 | Çay Kaşığı | |
Kırmızı Pul Biber | 1 | Çay Kaşığı | |
Su (Soğuk) | 1 | Su Bardağı | |
Karabiber | 1 | Çay Kaşığı | |
Bayat Ekmek | 1 | Su Bardağı | |
Sarımsak | 2 | Diş | |
Maydanoz | 1/2 | Demet | |
Kuyruk yağı (Çekilmiş) | 100 | Gram | |
Acı kuru biber | 1 | Adet |
Yapılışı:
- Kasabınızdan 1/2 kg dana döş eti ile 100 gr kuyruk yağı alıp iki kez çektirin. Kuyruk yağı veya kuzu eti kokusu sevmiyorsanız kuyruk yağı ekletmeyebilirsiniz. Hazır kıyma kullanmayın.
- Derince bir kaba soğuk su, un, tuz ve limon suyunu ekleyip patlıcanları bekleteceğiniz su karışımını hazırlayın.
- Patlıcanları soymadan 2-3 cm eninde yuvarlak yuvarlak dilimleyin. Baş ve dip kısımlarını ayrın ve dilimleri mümkün olduğunca eşit boyda doğrayın.
- Doğradığınız patlıcanları limonlu unlu suya alın ve en az 1/2 saat bekletin.
- Yoğurma kabına aldığınız kıyma üzerine rendelenmiş (acı suyunu avuç içinizde sıkıp atıarak) soğanı ekleyin.
- Kıymaya, ıslatıp sıktığınız bayat ekmek içini ufalayarak ekleyin. Malzemeye, tuzunu, baharatlarını ve ince kıyılmış maydanozu ilave ederek 5-10 dakika kadar yoğurun.
- Köfte harcını streçleyerek buzdolabında dinlenmeye alın. Vaktiniz varsa köfteyi bir gece önceden hazırlayıp bekletin.
- Bekleyen köfte harcından irice (dilimlediğiniz patlıcanların boyutlarında) köfteler hazırlayın. Unlu suda bekleyen patlıcanları sudan geçirip bir kağıt havlu ile kurulayın.
- Malzemeyi yuvarlak bir fırın tepsisine 1 patlıcan 1 köfte olacak şekilde kenardan içe doğru yan yana dizin. Ortadan ikiye kestiğiniz kokteyl domatesleri aralara yerleştirin.
- Biberleri yıkayıp ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini temizleyip tepside domateslerin yanlarına dizin.
- Sos için bir sos tenceresinde 2 kaşık tereyağ eritip ince kıyılmış sarımsakları orta ateşte çevirin. Soyulup rendelenmiş bir domatesi de ekleyip 1-2 tur kavurun.
- Sosa tuz, baharat ve 1 kaşık şeker ekleyip üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin.
- Kısık ateşe aldığınız sosunuzu, domatesler yumuşayıncaya kadar tıkırdatın ve eşit miktarda köftelerin ve patlıcanların üzerine gezdirin.
- Yemeğinizi önceden ısıtılmış 200 derecede, kebabın üzeri pembeleşinceye kadar fırınlayın. Fırından alıp 5 dakika dinlendirdiğiniz yemeğinizi pirinç ya da bulgur pilavı eşliğinde sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Yorum Gönder